segunda-feira, 16 de outubro de 2023

Douro harvest field work 2023, 2nd act: at Quinta da Gricha (Churchill's)

  EN/PT

     Quinta da Gricha, Ervedosa do Douro, Cima Corgo sub-region.

    Before harvesting grapes for red Port wines, planning and deciding on the right moment to harvest are essential, since at the winery, the fermentation processes for Port wines are usually much shorter when compared to D.O.C. Douro wines, i.e., about two days, therefore time is short to ensure a good extraction of all grape components before fortification. 

    After a selection in the vineyard when harvesting, there's a selection upon arrival at the winery and grapes are sent to the lagares, at this stage without de-stemming. 

    The beautiful Quinta da Gricha traditional granite lagares, dating back to 1852, are used for all Churchill's Port wines, where the region ancestral vinification wine making techniques are maintained, foot treading the grapes and natural fermentations with indigenous yeasts present in the vines, grapes and in the lagares, ensuring the most natural methods possible, with the purpose of achieving typicality, quality and authentic wines.

    The grapes and winemaking processes are exactly the same for all of Churchill's Port wines and only after they are completed, monitored and analyzed at a later stage, a decision will be made about their destination according to the profile characteristics that are intended for each Port wine category.

    A small Sousão grape variety lagar with a very intense color.

    The vineyard plot n.º 8, the oldest parcel of Touriga Nacional grape variety at Quinta da Gricha, and in tge background the neighboring Quinta de Roriz.

    The grapes from plot n.º 8 that are at the origin of the D.O.C. Douro wine "Quinta da Gricha Talhão 8 Touriga Nacional".

 

    The vineyards, the garden, and the vegetable garden.



 

 PT

Trabalho de campo no Douro 2023, 2.º acto: na Quinta da Gricha (Churchill's)

    Quinta da Gricha, Ervedosado Douro, sub-região do Cima Corgo.

    Antes da vindima para os vinhos do Porto, o planeamento antecipado e a decisão sobre o momento certo para o início da colheita são fundamentais, uma vez que, na adega, os tempos de fermentação para vinho do Porto são muito mais curtos quando comparados com os vinhos Douro D.O.C., em cerca de dois dias, nos lagares, há pouco tempo para garantir uma boa extracção de todos os componentes da uva, antes da fortificação.

    Depois de uma escolha na vinha, há uma selecção após a chegada à adega e as uvas são encaminhadas para os lagares, nesta fase sem desengace.

    Os bonitos lagares tradicionais de granito da Quinta da Gricha, datados de 1852, utilizados para todos vinhos do Porto da Churchill's, onde se mantêm as técnicas de vinificação ancestrais da região, pisa a pé e fermentações naturais com leveduras indígenas presentes nas vinhas, nas uvas e nos lagares, mantendo os métodos mais naturais possíveis, com o objectivo de conseguir tipicidade, qualidade e vinhos mais autênticos.

    As uvas e os processos de vinificação são exactamente os mesmos para todos os estilos de vinho do Porto, só depois de completos, os vinhos são acompanhados e analisados e será tomada a decisão sobre o seu destino, de acordo com as características que se pretendem para cada categoria de vinho do Porto da casas.

 ©Hugo Sousa Machado

 

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Churchill's and Quinta da Gricha 

Churchill's Vintage Port wine chart 


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