quarta-feira, 3 de agosto de 2022

The 2022 Douro harvest "Benefício"

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For the 2022 harvest, the amount of Port wine to be produced was set at 116.000 casks (550 liters) 

(the two years of economic crisis caused by the covid-19 pandemic, represented in red)

        According to the 2022 Annual Harvest Announcement for the Douro region, issued by the IVDP (The Port and Douro Wine Institute) last 15th July 2022 (this notice is usually issued every year during July), according to a unanimous decision of the Interprofessional Council of this entity, the "Benefício"  (literally translated, "Benefit") or the production of generous must in the Demarcated Douro Region, or the authorized quantity of Port wine production for the 2022 harvest (or even the quantity of must that each Douro producer is authorized to use in the vinification of Port wine) was determined as 116.000 casks, which represents an increase of 12.000 casks compared to the previous year 2021 (104.000), in percentage representing an increase of 11,5%.

    More details on the definition of "Benefício" and the attribution criteria, here: the annual Benefício and Port wine

     It is relevant on this subject, specifically considering the anticipation and improvement of the annoucement procedure, the ProDouro (Douro Professional Wine Growers Association) complains and proposes to the IVDP, since 2021, the urgency of a annual pre-harvest communication, considering the Annoucement usually issued too late, in July, and requests prior information or guidance data to prepare and plan more rigorous decisions regarding the quantity of Port wine to be produced in each harvest. This document would record a series of fundamental data for this decision: 1. grape production (total and per hectare and divided by the Douro sub-regions and parishes) - 2. the evolution and analysis of the vineyard area in the Douro demarcated region (by sub-region, parish and legal framework) - 3. complete statistcs on the business, wine production and marketing. Its publication and public access would be of all interest.

    However, so far it seems that this has not yet been the year for the implementation of this usefull procedure.


O Benefício para a vindima de 2022

Em 2022 a quantidade de vinho do Porto a produzir foi fixada em 116.000 pipas (de 550 litros)

    De acordo com o Comunicado de Vindima Anual para a Região do Douro 2022, emitido pelo IVDP, no passado dia 15 de Julho 2022 ( o Comunicado é emitido habitualmente, todos os anos, durante o mês de Julho), de acordo com uma decisão unânime do Conselho Interprofissional desta entidade, o Benefício ou a produção de mosto generoso na região Demarcada do Douro ou ainda a produção autorizada de vinho do Porto para a vindima de 2022, o mesmo é dizer, a quantidade anual de vinho do Porto a vinificar (ou a quantidade de mosto que cada produtor está autorizado a destinar à vinificação de vinho do Porto) foi determinada em 116.000 pipas, valor que representa um aumento de 12.000 pipas em relação ao ano imediatamente anterior, 2021 (104.000), que percentualmente representa um acréscimo de 11,5%.

    Para mais detalhes e definição de "Benefício", e os critérios de atribuição, aqui: O Benefício anual e o vinho do Porto

    Sobre esta matéria, a novidade bastante relevante: a ProDouro (Associação de Viticultores Profissionais do Douro) propõe e reclama do IVDP, desde 2021, a urgência de um pré-comunicado anual de vindima, considerando o Comunicado oficial habitualmente emitido em Julho como tardio, reclamando a necessidade de uma informação ou orientação prévia para projectar e preparar decisões com maior rigor quanto à quantidade de vinho a produzir em cada vindima. Este documento (que seria de todo o interesse a divulgação pública) registaria uma séria de dados fundamentais para aquela decisão, como: 1. a produção de uva (total e por hectare e dividida por sub-região e freguesia) - 2. a evolução e a análise da evolução da área de vinha na Região Demarcada do Douro (por sub-região e freguesia e enquadramento legal) - 3. As estatísticas completas do negócio, a produção de vinho e a sua comercialização.

   No entanto, ao que parece, ainda não foi este ano que este procedimento se implementou. 

©Hugo Sousa Machado

The annual Benefício and Port wine / O Benefício anual e o vinho do Porto 


 

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