terça-feira, 14 de março de 2017

Port wine in european menus: 1884 - 2016



    It takes place in the entrance of the IVDP, the interesting, curious and original exhibition "Port wine in European menus 1884 - 2016", organized by the Douro and Port Wine Institute  and the Portuguese University School of Arts (Porto).
    In addition to the ever present aspect of the artistic and aesthetic conception of the menus presented, Port wines from the main producing houses are a reference, associated with other great wines of the world, there is also the perspective of Port wine as a culinary ingredient in international cuisine.

    From the exihbition presentation leaflet text:

    "The Appreciation for drinking Port wine, expressly presented in the menus, was not confined to the Portuguese and Brazilian nineteenth and twentieth centuries reality, because during this period Port wine is included in several of these European documents.
     Port wine is presented in the menus developed for the most important official English events, namely the Royal Family and the ceremonies related to the Windsor, as well as various civil and military institutions. Toasting with Port wine also became a markdly English gesture.
    The mention of Port wine from some of its main producing houses is evidenced in this documentary tipology, both at home and abroad. In the menus we have, among others, names such as Fonseca Guimaraens, Dow, Warre, Noval, Ferreirinha, Ramos Pinto, Portal, Graham or Taylor. (...)".




 O vinho do Porto em menus europeus: 1884-2016

    Realiza-se no edifício do IVDP (Instituto dos vinhos do Douro e Porto), a interessante, curiosa e original exposição "O vinho do Porto em menus europeus: 1884 - 2016", organizada pelo próprio Instituto e pela Escola das Artes da Universidade Católica Portuguesa (Porto).

    Para além da sempre presente vertente de concepção artistica e estética destes documentos e da referência aos materiais utilizados, os vinhos do Porto das principais casas produtoras são referência, associados a outros grandes vinhos do mundo, também existe a perspectiva do vinho do Porto como ingrediente culinário na cozinha internacional.

    Do texto do folheto de apresentação da exposição:

    "O apreço por beber vinho do Porto, apresentando-o expressamente nos menus, não se cingiu somente à realidade portuguesa e brasileira dos séculos XIX e XX, pois durante este período esta bebida é incluída em diversos destes documentos a nível europeu.
    O vinho do Porto encontra-se presente nos menus da Familía Real e das cerimónias relacionadas com os Windsor, bem como de diversas instituições civis e militares. Brindar com vinho do Porto tornou-se também um gesto marcadamente inglês.
    A menção ao vinho do Porto de algumas das suas principais casa surge evidenciada nesta tipologia documental, tanto em termos nacionais como no estrangeiro. Nos menus expostos, deparamo-nos, entre outros, com nomes como Fonseca Guimaraens, Dow, Warre, Noval, Ferreirinha, Ramos Pinto, Portal, Croft, Graham ou Taylor. (...)".

©HSM

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