domingo, 15 de agosto de 2021

The 2021 harvest "Benefício"

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The amount of Port wine to be produced in 2021 was set at 104.000 casks, and this year without a qualitaty reserve.


   As it happens every year, it was approved by the Interprofessional Council of the IVDP (the Institute body that represents the production and commercial sectors and also the consummer interests that are represented by the IVDP President) on 30th July and announced by the IVDP through the Annual Harvest Annoucement for the Douro Region 2021, the production of fortified must for the Douro Region for the next 2021 harvest: 104.000 casks (of 550 liters).

    The "Benefício" definition and attribution criteria, here: The Annual "Beneficio" and Port wine

    Compared to 2020, this figure represents over 2.000 casks and an increased percentage in Port wine production of 2%. It is a quantity that, in any case, represents a slight recovery of the 5,5% drop in 2020 considering the pre-pandemic defined quantity in 2019.

    However, unlike the exceptional measure approved and applied in 2020 to face the economic crisis effects in the Port wine sector related to the Covid-19 pandemic, in which a qualitative reserve of 10.000 casks was created and financed by the IVDP (which is blocked for three years and then over the next decade will gradually enter the market).

    In 2021, an exceptional measure of the same kind was not approved, despite the proposal to establish a 5.000 casks qualitative reserve, that would only reach the market over a longer period of ten years, preventig the risk of imbalance and price drop due to a market oversupply. This year, the Ministry of Agriculture refused this measure and the financial support for a constitution of a new qualitative reserve, a decision that was based on data of the first half of 2021, that show an increase in exports and also on the portuguese market.

Poças Júnior wine cellars, Vila Nova de Gaia
  

O Benefício para a vindima de 2021

Em 2021 a quantidade de vinho do Porto a produzir foi fixada em 104.000 pipas, e neste ano sem reserva qualitativa

    Como sucede todos os anos, foi aprovado pelo Conselho Interprofissional do IVDP (o orgão deste Instituto que representa a produção e o comércio, sendo os interesses dos consumidores representados pelo Presidente do IVDP) no passado dia 30 de Julho, e anunciado pelo IVDP, através do Comunicado de Vindima Anual para a Região do Douro 2021, a produção de mosto generoso na região demarcada do Douro para a vindima de 2021: 104.000 pipas (de 550 litros).

    A definição de "Benefício" e critérios de atribuição, aqui: O Benefício anual e o vinho do Porto

    Em relação a 2020, este valor representa mais 2.000 pipas, e um aumento percentual de 2% na produção de vinho do Porto. É um valor que, em todo o caso, traduz uma ligeira recuperação face à quebra de 5,5% em 2020, considerando os valores pré-pademia de 2019.

    No entanto, ao contrário da medida excepcional aprovada e em vigor em 2020, para fazer face à crise económica do sector provocada pela pandemia covid-19, em que foi constituída uma reserva qualitativa de 10.000 pipas financiada pelo IVDP (que ficará bloqueada durante três anos e depois, durante a próxima década, entrará gradualmente no mercado).

    Em 2021 não foram aprovadas medidas deste tipo, apesar de também ter sido proposta a constituição de uma reserva qualitativa de 5.000 pipas que só seria comercializada num prazo alargado de 10 anos, impedindo um risco de desequilíbrio e a quebra de preços por excesso de oferta no mercado. Neste ano, o Ministério da Agricultura recusou a medida e o apoio financeiro para a constituição de nova reserva qualitativa, que fundamentou com os dados do primeiro semestre de 2021, em que se registou um aumento na exportação assim como no mercado nacional.

©Hugo Sousa Machado