quinta-feira, 1 de maio de 2025

Porto, The Portuguese City of Wine

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Here is a record of one of the texts that accompanied the exhibition "Porto and the United Kingdom, 650 years of a shared history. Porto - UK 1373-2023.", which took place in the city of Porto, August 2023:


     "Because of its historical connection to two of Portugal's largest vineyards - Douro and Vinhos Verdes, Porto is "The Portuguese Wine City". 

    Viticulture has been practised in these territories since at least the first century.

    The end of the Roman Empire did not prevent winegrowing from continuing. On the contrary, it grew as a result of the expansion of Christianity, and only found limits during the Muslim domination because the Koran prevented the consumption of fermented drinks.

    In the High Middle Ages, wine entered daily eating habits and became essential to Eucharistic ritual. For this reason, the monasteries founded on the two regions encouraged wine production in the 12th and 13th centuries, from which the city of Porto has always benefited.

    In the last quarter of the 17th century, the quality of the wines harvested on the slopes of the Douro was already famed and compared to those from Toro, Ribadavia, Castile and Andalusia, and it was said that not even the wine from Ourense, in Galicia: "...can compare in no way, with the precious and fine wine from all the Douro riverbanks, after it waters the fields of Portugal...".

    But, from the Douro, many other fruits, such as olive oil, sultanas, pears, apples, quinces, peaches, citrus fruits, chestnuts, walnuts, figs, pine kernels and sumac, arrived at the wharves on the banks of Porto and Vila Nova de Gaia.

    Douro wine then required a benefit of brandy for each barrel exported, in order to preserve its quality. It was in the burning of the green wines from Minho, that this essential product to the “Port Wine” was found, especially after 1740, when it was demanded that, before leaving the Porto harbour, the wines from the Douro had given “the proof of time”, that is, had remained stored in the city for three years without any signs of damage. It is this wine, thus prepared, that, since the 17th century, regularly leaves the port of the city that gives its name, to the world, mainly by English companies:

    Peter Dowker (1691-1756), who fouded the forerunner firm of the Croft house (1706-1756), the Jacksons (1710-1756), the Clarck, founders of the Warre house (1718-1756), the Taylor’s (1720-1756), to the founders of Offley (1719-1756), the Noble & Murat (1700-1756), Caulet, Clarmont & Vincent (1723-1756), the Allen’s (1726-1756), the firm of Prust & Swarbreck (1733-1756), Tidswell, Fryer & Helmes (1746-1756) and Thomas Dawsão (1752-1756).

    Export figures continued to grow until the end of the 19th century, despite the setbacks imposed by the establishement of the General Company of Alto Douro Vineyards (1756), a pioneering body in the production and trade of fortified wines and vinegar’s in Portugal’s two largest winegrowing regions.”  ABC

 

Porto a “Cidade portuguesa do Vinho”.

Deixamos aqui o registo de um dos textos que acompanhou a exposição “O Porto e o Reino Unido, 650 anos de uma história partilhada. Porto – UK, 1373-2023.”, que decorreu na cidade do Porto, Agosto 2023:


    O Porto é, pela histórica ligação a dois dos maiores vinhedos do nosso país – o Douro e Vinhos Verdes, a “Cidade portuguesa do Vinho”.

    A prática da viticultura é conhecida nestes territórios, pelo menos desde o século I.

    O fim do Império romano não impediu que a actividade vitivinícola prosseguisse, antes pelo contrário, cresceu em função da expansão do cristianismo e só encontrou limites durante a dominação muçulmana porque o Corão impedia o consumo de bebidas fermentadas.

    Na alta Idade Média, o vinho entra nos hábitos alimentares quotidianos  e torna-se indispensável ao ritual eucarístico. Por isso, os mosteiros fundados nas duas regiões fomentaram, nos séculos XII e XII, a produção de vinhos de que a cidade do Porto sempre beneficiou.

    No último quartel do séc. XVII, já gozava de fama a qualidade dos vinhos colhidos nas encostas do Douro, comparados aos de Toro, Ribadávia, de Castela e da Andaluzia, e dizia-se que, nem mesmo o vinho de Ourense, na Galiza: “… se puede comparar em ninguna manera, com lo praecioso y fino del vino de todas la riberas del Duero, despues que Riega los Campos de Portugal...".

    Mas do Douro, chegavam aos cais ribeirinhos da cidade do Porto e de Vila Nova da Gaia, a par do vinho, muito outro frutos, como azeites, uvas passas, pêras, maçãs, marmelos, pêssegos, citrinos, castanhas, nozes, figos, pinhões e o sumagre.

    O vinho duriense requeria então um benefício de aguardente vínica por cada pipa exportada, a fim de conservar a sua bondade. Foi na queima dos vinhos verdes do Minho, que se encontrou esse produto essencial ao “Vinho do Porto”, sobretudo a partir de 1740, quando se exigiu que, antes de saírem a barra do Porto, os vinhos do Douro tivessem dado a “prova do tempo”, ou seja, permanecessem armazenados na cidade durante três anos sem mostrarem sinais de dano. É este vinho, assim preparado, que, desde o século XVII, deixa regularmente a barra da cidade que lhe dá nome, a fim de rumar ao mundo, sobretudo pela mão de firmas inglesas.

    Peter Dowker (1691-1756)  que fundou a firma precursora da casa Croft (1607-1756), os Jackson (1710-1756), os Clarck, fundadores da casa Warre (1718-1756), os Taylor´s (1720-1756), aos fundadores da Offley (1719-1756), os Noble & Murat (1700-1756), Caulet, Clarmont & Vincent (1723-1756), os Allen (1726-1756), a firma Prust & Swarbreck (1733-1756), Tidswell, Fryer & Helmes (1746-1756) e Thomas Dawsão (1752-1756).

    Os números da exportação foram crescendo até finais do século XIX, apesar das contrariedades impostas pela constituição da Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro (1756), organismo pioneiro na disciplina da produção e comércio de vinhos, aguardentes e vinagres, nas duas regiões vinhateiras portuguesas de maior dimensão territorial, das quais o Porto foi cabeça.”.  ABC