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The facts and figures to highlight of the 2024 edition.
(courtesy "The b.f.t."). |
It started 14 years ago and takes place every year in London, at Church House, Westminster, exclusively dedicated to fortified wines from around the world. An indispensable exhibition aimed at professional visitors, all those who sell, buy and serve on an active and commercial basis.
A unique, comprehensive and diverse, an eclectic presentation, across different geographies, of a glorious fortified world of various categories and styles and in most cases with a long and interesting history, which is organized according to the guidelines and expectations of the producers who intend to show their wines at the event.
2024 was the biggest edition ever, in terms of quantity and variety of producers, brands and wines. Let's see, 63 exhibitors participated, 71 brands that presented 403 wines from 5 countries and 11 different wine regions that represented Andalusia, with Jerez and Montilla Moriles, Sicily with Marsala wines, Australia with blended aged tawny wines and of course, Portugal.
The strong national representation was quite comprehensive with its ambassadors:
- Port wine, 26 producers and 171 wines
- Madeira wine: 7 producers and 49 wines
- Moscatel de Setúbal: 12 producers and 50 wines
- Pico wines (Azores): 1 producer and 4 wines
- Carcavelos wine: 2 producers and 4 wines (wines with a long history from a micro-region that almost became extinct during the 20th century)
As for visitors, there were 515 people who signed up to attend the event, with 275 spending some time during the day at the fair (slightly lower than the 296 who attended the previous year), 60% of these visitors are on-trade professionals (among buyers, sommeliers, restaurateurs, mixologists, bar staff, etc.) and 35% are off-trade visitors (including supermarket buyers, national and independent wine traders) and the remaining 5% are media representatives (press, critics and experts, etc..
Other highlights of this edition’s program were:
The “Master Classes”, with the participation of the School of Port, an educational project by Symington Family Estates that emerged in 2020, non-profit, promoting general online courses tailored to the recipients, for connoisseurs and professionals, whose interesting theme was “The relevance of Port wine in the 21st century” and the Master Class “Moscatel de Setúbal: Terroir, Time and Innovation” presented by Sarah Ahmed, which explored this topic.
Then, Penfolds revealed 4 of its best fortified wines, including the rare 50 Year Old.
The Decanter World wine awards” presented a selection of 12 fortified wines with the “Best in Show”, Platinum or Gold classifications in the 2023 and 2022 DWWA competitions (of which 5 were Portuguese).
7 English fortified wine producers who presented 15 wines (vermouth, aromatized fortified wines).
The next edition is already scheduled for April 3, 2025: The b.f.t.
(Our thanks to Alex Bridgeman).
© Hugo Sousa Machado
The b.f.t. 2024, London
Os factos e números a destacar na edição de 2024
Começou há 14 anos atrás e decorre todos os anos em Londres, na Church House Westminster, exclusivamente dedicada aos vinhos fortificados de todo o mundo. Uma mostra indispensável e dirigida a visitantes profissionais, a todos aqueles que vendem, compram e servem numa base activa e comercial.
Uma apresentação única, abrangente e eclética, por entre diversas geografias, de um glorioso mundo fortificado de diferentes categorias e estilos e, na maioria dos casos com uma longa história, que é organizada de acordo com as orientações e expectativas dos produtores que pretendem mostrar e dar a conhecer os seus vinhos no evento.
2024 foi a maior edição de sempre, em quantidade e variedade de produtores, marcas e vinhos. Vejamos, participaram 63 expositores, 71 marcas que apresentaram 403 vinhos de 5 países e 11 regiões vinícolas diferentes que representavam a Andaluzia, com os Jerez e Montilla Moriles, a Sícilia com os vinhos Marsala, a Austrália com vinhos tawny de lote com indicaçãi de idade e claro, Portugal.
(courtesy "The b.f.t."). |
A forte representação nacional foi bastante abrangente, com os seus embaixadores:
- Vinho do Porto, 26 produtores e 171 vinhos
- Vinho Madeira: 7 produtores e 49 vinhos
- Moscatel de Setúbal: 12 produtores e 50 vinhos
- Vinhos do Pico (Açores): 1 produtor e 4 vinhos
- Vinho de Carcavelos: 2 produtores e 4 vinhos (vinhos com uma longa história e com origem numa micro-região que quase se extingiu ao longo do séc. XX)
Quanto aos visitantes, houve 515 pessoas que se inscreveram para assistir ao evento, sendo que 275 passaram algum tempo durante o dia na feira (um pouco abaixo das 296 que compareceram no ano anterior. 60% destes visitantes da feira trabalham são profissionais on-trade (entre compradores, sommeliers, restauradores, mixologistas, funcionários de bar, etc), 35% são off-trade (incluindo compradores de supermercados, comerciantes de vinho nacionais e independentes) e os restantes 5% são representantes dos media (imprensa, críticos e especialistas, etc.)
Outros destaque da programação desta edição foram:
As “Master Classes”, com a participação da School of Port, um projecto educacional da Symington Family Estates que surgiu 2020, sem fins lucrativos, promovendo cursos online gerais e à medida dos destinatários, para os apreciadores e profissionais, cujo tema foi “A relevância do vinho Porto no século XXI” – a Master Class “Moscatel de Setúbal: Terroir, Time and Innovation” apresentada por Sarah Ahmed que explorou este tema.
Depois a Penfolds deu a conhecer 4 dos seus melhores vinhos fortificados, que incluiu o raro 50 Year Old.
A apresentação da "Decanter Worl Wine Awards” de uma selacção de 12 vinhos fortificados com a classificação “Best in Show”, medalhas de platina ou ouro nas competições DWWA de 2023 e 2022 (dos quais 5 portugueses).
7 produtores de vinho fortificado inglês
(vermute) que apresentaram 15 vinhos (vinhos fortificados aromatizados).
A próxima edição está já agendada para 3 de Abril de 2025: The b.f.t.
(O nosso agradecimento a Alex Bridgeman).
© Hugo Sousa Machado
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